Comencem a fer el guió (segona setmana)

Comencem a fer el guió (segona setmana)

Vam arribar tots a classe el dilluns, vam seure, i ens vam trobar amb el Jordi Oriola. Va passar una estona i vam veure que el Jordi escrivia els encàrrecs que teníem per avui: fer un vídeo sobre el nostre habitatge i editar-lo, exposar els nostres treballs en grup i posar en comú les nostres opinions, amb els altres companys.

Vam començar a exposar els continguts que cada grup havia elaborat. Els companys ens van fer critiques constructives dels nostres treballs, si havíem posat una bona informació, si hi estaven d’acord…

En Jordi, ens va explicar els passos necessaris per fer un reportatge:

 • informar-nos/documentar-nos,
 • fer un guió,
 • aconseguir testimonis,
 • filmar,
 • editar i
 • publicar.

L’encàrrec concret que ens va proposar aquesta setmana era de fer el guió a partir d’unes entrevistes a persones diferents implicades en el tema de l’habitatge. Per fer el guió partirem de formular les preguntes a aquell testimoni que t’interessa. Al nostre cas, havíem de fer sis preguntes a cada persona que ens interessava i que tenia a veure amb l’habitatge:

 • una activista social,
 • una persona usuària de lloguer o compra,
 • un treballador de banca,
 • un desnonat,
 • una persona de l’administració, treballadora social,
 • un okupa i
 • un agent immobiliari.

En Jordi O ens va explicar que per donar a l’espectador del reportatge la informació necessària s’han de separar les preguntes en tres apartats:

 • Presentació: S’ha de fer al testimoni dues preguntes que aconsegueixin que la resposta ens digui a que es dedica, com és, o que fa.
 • Desenvolupament: Són dues preguntes que ens donin la informació necessària sobre perquè es dedica a això, o per què ho fa, que li motiva, o que sent al fer la seva professió…
 • Conclusions: El que aconseguim amb aquestes dues preguntes és que el testimoni ens digui com veu el seu futur, el de la seva empresa, o com creu que li afectarà la crisis més endavant si encara no l’ha afectat.

El dimarts, vam entrar a classe i el Jordi, ens va dir que havíem d’editar el vídeo sobre el nostre habitatge per practicar la posició de la càmera, l’àudio… L’havíem d’editar amb el programa d’edició de vídeo que ens va mostrar el Jordi Oriola. Havíem de practicar per quan tinguéssim el nostre reportatge, poder editar-lo fàcilment. Havíem de posar fotos de casa nostra, posar algun títol, i si volíem, musica de fons.

La resta de la setmana, ens hem dedicat a fer el guió del reportatge. Primer havíem d’informar-nos sobre les diferents professions. Després vam haver de formular les sis preguntes per a casa testimoni (dos de presentació, dos de desenvolupament, i dos de conclusions). Finalment vam posar en comú totes les preguntes de tots el grups, opinant i comentant les preguntes de tots els grups i les vam corregir si estaven malament. Vam escollir les millors per quan finalment fem l’entrevista tenir una bona informació.

(Entrada elaborada per Carol Villegas amb el suport de Lara Esfors i Júlia Muns)

Share this post