Recorregut per les xemenies industrials al Poblenou

Recorregut per les xemenies industrials al Poblenou

L’ajuntament del districte va encarregar a l’alumnat d’aquest TGPE l’elaboració d’uns codis QR per a emmagatzemar informació sobre les xemeneies industrials del Poblenou i instal·lar-los, posteriorment, sobre un suport adequat a cadascuna d’elles. I és que el Poblenou, a començaments del segle XX, era conegut com el «Manchester català», ja que acollia fàbriques de tot tipus: tèxtils, com ara Ca l’Aranyó (seu de la Universitat Pompeu Fabra) o Can Felipa, metal·lúrgiques com Can Girona, farineres, adoberies, fàbriques de xocolata, de licors, químiques, etc. La conseqüència directa d’aquesta vitalitat industrial va significar que en tres dècades el nombre d’empreses passessin de ser al voltant de 550 el 1904 a prop de 1300 al 1933. Fàbriques i xemeneies, de les quals en queden més de 30 repartides pel barri. Aquestes xemeneies són un clar exemple de com un element arquitectònic del patrimoni industrial pot transformar-se en un element d’art públic degut a la seva singularitat i a la important càrrega simbòlica que porta associada.

L’alumnat s’ha documentat sobre cada xemeneia (el nom de l’empresa a la que pertanyia, els seus fundadors, l’any d’inici de les activitats, l’any d’enderroc de les naus industrials, etc.) i ha elaborat una breu informació redactada en tres idiomes: català, castellà i anglès. Han muntat, també, un vídeo (el primer fotograma del qual és una aquarel·la realitzada per l’alumnat de cada xemeneia i els elements arquitectònics que l’envolta) on es pot escoltar aquesta informació. Tot plegat, text i vídeo, s’ha localitzat en un mapa de Google Maps mitjançant un POI (Point Of Interest) i s’ha proposat una ruta-passeig al llarg d’onze xemeneies del barri. Finalment, s’ha obtingut el codi QR a partir de l’adreça pública del mapa, de manera que un veí o un visitant pugui llegir el codi (que l’ajuntament instal·larà a cada xemeneia) amb el seu «smartphone».

Us mostrem, a continuació, la proposta final presentada a l’ajuntament. Aquest disseny conté el nom de l’empresa a la que pertanyia la xemeneia, el codi QR corresponent al mapa i un «logo» de la ruta de les xemeneies. Si escanegeu el codi, podreu accedir al mapa.

I aquesta és una captura de pantalla del mapa i de la ruta proposada:

Si es toca un POI, es desplega una finestra amb la informació corresponent.

Share this post